Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 9. 2007

!Hola! podruhé aneb život v Seville

 28. září 2007 2:51 Sevilla

Právě jsme se vrátili z první Erasmácké párty, bohužel nás to tam zatím moc nebavilo, ještě asi neznáme dost správných lidí, takže jsme se tam beztak zas družili jen sami mezi sebou. Zvolili jsme teda raději spánek, protože musíme být v deset ve škole. Jejej, to už mi zbývá jen tak šest hodin, tak jen ve stručnosti… (a vy se budete zítra na svatého Václava pěkně válet doma na kanapi, to je spravedlnost, jak vám závidím, ale tady mají fiesty jednu za druhou, tak se taky dočkáme).

 Poslední dobou jsme se vůbec nějak moc nevyspali, ale moc dobrodružných věcí jsme ani nezažili. Ale jo, pár přece, ale kde jsem to minule skončila…jo, u zabydlování se. Zabydlely jsme se už teda naprosto luxusně, vyzdobila jsem pokoj svýma lehce infantilníma nesmyslama, Janča mi to naštěstí zatím toleruje, ale vypadá to tu vážně celkem útulně, tak jsem spokojená. Co se týká našich spolubydlících, občas už s nima prohodíme i sem tam větu, je nám tu spíš s nima trapně, ale snad se to časem vylepší. Jsou moc milý, ale bohužel na pokec to zatím není. Jazyková bariéra nám dělá trochu problémy. Ale už jsme si pořídili internet, dohodli jsme si plán na úklid a všechno je v pohodě. Snad se mi podaří hodit na klakuc.rajce.net nějaký fotky z našeho bytu, abyste si udělali představu.

Heslem předcházejících několika dní byl: rozvrh! Dalo nám to zabrat, ale asi se podařilo!:-) Není to sranda se tu vyznat co a jak, navíc když se tu člověk na něco zeptá na třech různých místech tak většinou dostane tři různé odpovědi, někdy dokonce i tři různé odpovědi od jednoho člověka!! Např. když jsme si kupovali španělskou sim-ku, šli jsme tam každej z nás v  jinej den, ale vždycky k tomu samýmu člověku a pokaždý chtěl jinou částku, zvláštní? Ne, tady je to asi normální. Především u těch mobilních operátorů. Ale ve škole se taky pomalu nic nedozvíme. Ničím si nejsme jistý, jak to máme udělat, ale předpokládáme, že tady je všechno maňana a že na nás jako erasmáky stejně snad budou brát ve všem ohledy. Jsme fakt šťastný, že máme aspoň informace od Vaška, jinak bysme tu byli asi trochu bezradný!

Školu máme teda docela dost, od pondělí do pátku a tak abychom tam naskládali všechny předměty co chcem a potřebujem a vydolovali z toho potřebné kredity, tak máme v podstatě zabitý celý dny skoro od rána do večera, mezi tím pauzy, ale je to jediná možnost. Néé že bysme tam seděli celej den, ale máme něco ráno, něco v poledne a něco večer, takže nic moc L Uvidíme, jak to nakonec bude vypadat v praxi, jak moc tam budem trávit času…Asi ale na všechno chodit budem a i chcem, jsou to docela dobrý předměty a vypadá to, že ani moc náročný, tak doufám, že to zvládnu. Mám všechno jen v angličtině, s tou španělštinou jsem na tom fakticky bídně, takže to neriskuju. Koneckonců ani Péťa, která se celkem obstojně domluví, si teď taky nedala nic ve španělštině. Až v letním semestru, to už to snad v pohodě a bez stresů zvládnem.

V pátek jsme psali rozřazovací testy na jakou úroveň španělštiny nás zařadí. S velkým potěšením a úlevou jsem shledala, že mě šoupli do jedničky, za což jsem upřímně velmi vděčná. Na dvojku bych se opravdu necítila. Totálně všechno jsem zapomněla a hlavně z toho potřebuju kredity a to musím udělat zkoušku, takže u jednodušší úrovně je to o hodně pravděpodobnější!

 

 28.9.2007 16:53

Dneska jsme chtěli jet k moři, už jsme to plánovali celý týden, umírali tady v těch 35 a více stupních a ono se dneska zatáhlo a předpovídají deště, takže jsme to zrušili. Škoda, snad to vyjde příští týden. Aspoň se teda snad konečně vyspíme J. Právě jsme koukali na Přátele ve španělštině, s titulkama, ještě že je znám, jinak bych se teda nechytala, ale jakž takž jsem smysl chápala, uvidíme, za jak dlouho tomu budu rozumět úplně, jestli někdy…

Včera jsme si poprvé za celou dobu měli možnost prohlídnout místní policajty a to hned hodně zblízka. Zastavili nás, když jsme vyjížděli z ulice, vypadalo to jako kdyby tam dělali nějaký zátahy, stály tam snad 4 auta, zastavili nás, tak jsme si říkali normální kontrola. Jenže oni na Péťu, že chtějí doklady, tak jim je podává a oni, že chtějí od všech, tak nás to zarazilo, vyndali jsme všichni občanky a oni ať si všichni vystoupíme. Pak si nás všechny zapsali a začali nás snad prověřovat Interpolem nebo co, trvalo to docela dlouho, my tam stáli na ulici a děsně jsme se všemu bušili, že jsme se až báli, aby nás nakonec přeci jen nezabásli! J Každopádně oni nám nerozuměli ani slovo, takže neměli tucha, že probíráme, co jsme si kdo uvařili k obědu…. J Tak jsme se ptali, co se děje a prej je to normální, pro nás teda spíš zvláštní. Parkuje si tu každej kde chce, červená je spíš doporučená, vůbec ty dopravní předpisy tu nikdo moc nehrotí, ale pak si nás takhle proklepnou. Možná to fakt trvalo tak dlouho, protože si to ověřovali někde bůhvíkde, ale to se teda nikomu z nás v životě u nás nestalo. A na ty doklady od auta se skoro nepodívali. Jen chtěli vidět kufr. Pak jsme pokračovali v cestě a na semaforech do nás zezadu ťukla nějaká Španělka, tak už má Felda první seznamovačku za sebou. Já jsem Péťě říkala, že jí tady dřív nebo později musí někdo nabořit s jejich stylem řízení. Ale vůbec nic se nestalo, ani škrábaneček, ale jsme tu teprve nějakých necelých 14 dní….tak se necháme překvapit!

….

To je hrůza, píšu to snad na desetkrát, tak snad to bude mít hlavu a patu. Právě jsme si koupili letenky, 15. prosince z Madridu do Prahy a 29. prosince zpátky. Rozhodli jsme se zůstat tu na Silvestra, je to každopádně jediná možnost oslavit ho v Seville a myslím, že stojí za to jí využít!! Takže 15. nebo později se třeba uvidíme!!!! A kdybyste někdo chtěl oslavit Silvestra v Seville, tak jste srdečně zváni, jen byste si museli rychle koupit letenku!